Полезна информация преди пътуване

Настоящият документ предоставя обща информация относно необходимите документи, паспортните и визовите изисквания.

Задължително по време на пътуването следва да носите следните документи:

 • Международен паспорт или лична карта (в зависимост от страната на пътуване);
 • Ваучери;
 • Програма;
 • Полетно разписание / самолетни билети;
 • Медицинска застраховка;
 • Общи условия към застраховката;
 • Други (в зависимост от програмата)

Не забравяйте да проверите валидността на документите си за пътуване и да разберете дали имате нужда от виза за влизане в страната. В повечето страни по света документ за пътуване все още е международен паспорт, валиден 6 месеца след напускането на съответната страна.
Повече информация можете да намерите на уебсайта на Министерството на външните работи: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane-chujbina
При невалидни пътнически документи, ние не носим отговорност за неиздадената виза или отказано влизане в страната.

Преди пътуването се уверете, че личните Ви данни са правилно изписани във ваучерите, медицинската застраховка и самолетните билети, като в случай на разминаване, се свържете с нас на телефон: 052 699699.

Свържете се с Вашия мобилен оператор преди пътуване, за запознаване с условията и тарифите за разговори от и до чужбина. Проверете дали мобилното Ви устройство поддържа роуминг.

В случай, че ще използвате дебитна/кредитна карта извън територията на Република България, запознайте се с условията и тарифите на обслужваща Ви банка за ползване на дебитната/кредитната карта извън страната, както и какви са процедурите в случай на загубена/открадната карта.

ПЪТУВАНЕ С ДЕЦА ДО 18 ГОДИНИ
Децата до 18 години, пътуващи с двамата си родители задължително следва да притежават международен паспорт и/или лична карта, в зависимост от дестинацията на пътуването. При разлика във фамилиите на родителите, следва да бъде представен акт за раждане – оригинал или нотариално заверено копие.
При пътуване на деца до 18 години само с един родител или с придружител е необходима нотариално заверена декларация, съдържаща разрешение за пътуване от другия родител или от двамата родители – при пътуване с придружител. В случаите, когато дете и родител са с различни фамилии, представя се акт за раждане – оригинал или нотариално заверено копие.

Прочетете препоръките на Министерството на външните работи, когато пътувате в чужбина на сайта на външно министерство.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОЛЕТИ
Молим да сверите внимателно информацията, предоставена в програмата и полетното разписание/самолетен билет за Вашия полет. Актуална информация относно полетите, можете да намерите на сайта на съответното летище. За летище София проверете https://www.sofia-airport.bg/, за летище Варна – https://varna-airport.bg/bg/node/35, за летище Бургас - https://burgas-airport.bg/bg/flights

Като правило, Вие сте информирани за часовете на полетите си директно при запазване на билетите. Тези времена обаче не са обвързваща част от условията и винаги се наричат ​​предварителни полетни часове, тъй като могат да се променят от авиокомпанията, дори малко преди заминаването. За съжаление, не всички заминавания могат да се извършват сутрин и обратно полети вечер.
В случай, че авиокомпанията ни съобщи за евентуална промяна в часовете на полета преди излитане, предварително ще бъдете информирани за тази промяна. Тъй като Травелисимо няма възможност да повлияе на посочените промени във въздушния транспорт, този факт не Ви дава право да откажете пътуването и да предявите искове срещу нашата компания. Въз основа на разпоредбите и споразуменията, валидни в международния въздушен транспорт, организиращият туроператор в сътрудничество с авиокомпанията си запазва правото да промени мястото на излитане, маршрута на полета, междинното кацане, авиокомпанията, типа самолет и плана на полета.

СПОРТ / СВРЪХ БАГАЖ
Ако искате да носите спортен / извънгабаритен багаж (сърф, голф екипировка, велосипед, хвърчило, музикални инструменти и др.) или друг специален багаж, трябва да го регистрирате при резервация на пътуването / полета или не по-късно от 14 дни преди заминаването. Препоръчваме Ви да заявите специален багаж навреме, тъй като транспортирането му не може да бъде гарантирано поради съображения за капацитет и зависи от текущата наличност на полета към момента на Вашето искане.
Таксите за транспорт на спортен / извънгабаритен багаж варират в зависимост от авиокомпанията, която изпълнява Вашия полет. Таксата за превоз на специален багаж се заплаща предварително. В този случай на авиокомпанията може да бъде начислена такса за обслужване.
Моля, обърнете внимание, че превозът на спортен / извънгабаритен багаж ВИНАГИ трябва да се заявява предварително , за да може да се осигури подходящо транспортно средство за трансфер между летището и Вашето настаняване. В противен случай може да понесете извънредни разходи, свързани с неочакван транспорт на спортен / извънгабаритен багаж до Вашата дестинация.

ЗАБРАВЕНИ ЛИЧНИ ВЕЩИ
ТРАВЕЛИСИМО ООД не носи отговорност за издирването на забравени неща, но се полага грижата на добрия търговец и подхожда добросъвестно към своите клиенти. Отказва се търсенето на следните вещи: любимите детски играчки с тегло до 1 кг, документи, телефони, флаш карти, снимки и видеокамери. Намерени вещи се съхраняват във физическия офис на ТРАВЕЛИСИМО ООД на адрес: гр. Варна, ул. „Любен Каравелов“ № 13. Същите могат да бъдат изпратени до клиента чрез куриерска услуга за негова сметка. Закупени в посетената страна сувенири и облекла не се търсят.

Съгласно договора за предоставяне на туристически услуги, Туроператорът, при когото е резервиран туристическият пакет, не носи отговорност пред Клиента, не възстановява пълната или частична стойност на пътуването и обезщетение за морални щети в случай на проблеми, свързани с безопасността на личния багаж, ценностите и документите на Клиента в течение на цялото им пътуване и престой.

Клиентът е предупреден и инструктиран за необходимостта от вземане на лични мерки за осигуряване на безопасност на личните вещи, документи и ценности на Клиента по време на пътуването и престоя.

ПОВРЕДЕН БАГАЖ
За щетите на Вашия багаж при повреда или частични липси от съдържанието на багажа, трябва да съобщите при пристигането си в службата за "Изгубен багаж" на съответното летище преди преминаването на митнически контрол на летището, от която ще ви бъде направен Протокол за щета на багаж (Damage report).

Рекламациите трябва да бъдат придружени от следните оригинални/ сканирани документи:

- Протокол за повреден багаж (DamageReport)
- Протокол за невъзможна поправка.
- Бордни карти
- Багажен(и) етикет(и)
- Банкова сметка/IBAN/SWIFT CODE
- Жалба

Молим, в случаите на изгубен или повреден багаж, да изпратите на следния имейл office@travelisimo.bg или чрез пощенска или куриерска услуга на адрес: гр. Варна, ул. „Любен Каравелов“ № 13 Вашата рекламация, заедно с необходимите документи в 7 – дневен срок от издаването на Протокол за щета на багаж (Damage report).

МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, ИЗХОДНИ ТАКСИ
В много страни местните данъци, градските такси или таксите за спа се плащат директно на хотела, преди или след престоя. Тези такси не могат да бъдат включени в цената на пътуването, тъй като трябва да бъдат платени директно в дестинацията. Размерът на таксите зависи от категорията на Вашето настаняване, възрастта на пътника, сезона и т.н.
Някои дестинации имат установени такси за виза и т.нар такси за излизане (изходни такси), които трябва да бъдат платени на летището при обратния полет.

МЕСТНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ И ПАРТНЬОРИ В ДЕСТИНАЦИЯТА
Местните представители и партньорската агенция на туроператора в дестинацията са на разположение на немски и английски език.

ЗАСТРАХОВКА ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ
В какъв срок се сключва застраховка Отмяна на пътуване?
Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по – малко от 10 дни.

Покритие на застраховката Отмяна на пътуване

 • Смърт вследствие злополука за лица над 14 годишна възраст;
 • Разходи за отмяна на пътуването;
 • Разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването;
 • Разходи за удължаване на пътуването;
 • Закъснение на самолетен полет.

Цена на застраховката Отмяна на пътуване
Застрахователната сума е в лева, като определянето й зависи от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.

За запознаване с още причини за ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ, цени и условия, свържете се с нас на tui@travelisimo.bg, тел. 052 699699

За въпроси и информация, оставаме на Ваше разположение!

Настоящият документ е съставен от:
Дружество: „ТРАВЕЛИСИМО“ ООД
ЕИК: 201321616
Седалище и адрес: гр. Варна, р-н Одесос, ул. „Любен Каравелов“ № 13
регистриран Туроператор, Туристически агент под рег. № РК-01-664